Stadhouder Willem III - Modelfiguren

Nederlandse Stichting voor Modelfiguren

Ga naar de inhoud
Stadhouder Willem III voor Naarden 1673
30mm

In 1980 werd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting, welke in het Vestingmuseum Naarden werd gevierd, een drietal figuren uitgegeven.
Gekozen werd voor Stadhouder Willem III, een waterbouwkundig ingenieur en de trompotter van de Prins, zoals zij eens voor Naarden aan de Hollandse Waterlinie kunnen hebben gestaan. Als voorbeeld diende de schoolplaat van Hoynck van Papendrecht "Prins Willem III aan de waterlinie". Hoewel in de toelichting op de plaat de schans bij Nieuwerbrug wordt genoemd, is het geenszins uitgesloten dat de Stadhouder de Waterlinie voor Naarden zal hebben geïnspecteerd.

In 1987 bood het bestuur van het Vestingmuseum Naarden de Stichting een figuur aan van het Gardes du Corps, 1672.

Prins Willem III Donkerbruine hoed met een oranje, een witte en een donkerblauwe veer. Bruine jas met gouden knopen. De jas wordt gesloten gehouden door een oranje sjerp om het middel, zodat de lange witte onderjas gedeeltelijk zichtbaar is. Om de hals een wit kanten das met een rood lint. De sabelbandelier, geborduurd met gouddraad wordt op de rechterschouder vastgehouden door rode, witte en blauwe linten. De korte donkerrode broek heeft aan de onderzijde strikken van gekleurde linten. Zwarte laarzen met blanke sporen. Grijze lederen handschoenen. Sabelgevest goud, schede bruin leder.
Trompetter Rode mantel met goudgele borduursels. Gekroonde W op de rug. Broek donkerblauw. Grauwzwarte hoed met oranje veer. Licht lederkleurige jas met oranje sjerp. Witte halsdas. Zwarte laarzen met blanke sporen. Trompet koper met goudgeel fanion. Sabelschede bruin leder.
Ingenieur Jas, broek en schoenen zwart. Grijze kousen. Kraag en manchetten wit. Grauwgrijze hoed.
SN183
Willem III
1.30 €
Toevoegen
SN184
Ingenieur
1.30 €
Toevoegen
SN185
Trompetter
1.30 €
Toevoegen
SN196
Frederik, Stadhouder en kapitein-generaal van de Republiekk, 1626
Dit product is niet beschikbaar.
2.25 €
Toevoegen
SN197
Willem Lodewijk, Stadhouder van Groningen, Friesland en Drenthe, 1600
Direct beschikbaar
2.25 €
Toevoegen
SN198
Officier Garde du Corps
2.25 €
Toevoegen
Geef je op voor onze nieuwsbrief
Terug naar de inhoud