Uit de bladen 2 - Modelfiguren

Nederlandse Stichting voor Modelfiguren

Ga naar de inhoud
Actueel 2017
Uit de bladen

De nieuwe figuren bladen uit het buitenland druppelen weer binnen.
We zetten er een aantal hier op een rij met een kort overzicht van de inhoud.

Toy Soldier Collector van dit kwartaal staat zoals gebruikelijk stil bij de door de uitgever zelf georganiseerde Toy Soldier Show in Londen, Naast weer reviews van heel veel nieuwe figuren een erg aardig artikel over het circus en (model)figuren. Heel wat firma’s, en daarbij opvallend veel Engelse, hebben in de loop der tijd uitgebreide series gemaakt van circusfiguren, artiesten, complete tenten etc. Ook een leuk artikel over een vader en zoon die zich helemaal richten op het 5e bataljon 60e scherpschutters uit de napoleontische periode. Dat gaat bij hen heel ver. Ze verzamelen er figuren over, bouwen diorama’s en gaan er als re-enactors ook letterlijk helemaal naar leven.
Die Zinnfigur uit Duitsland heeft ondermee een zeer lezenswaardig artikel over de 15e eeuwse manier van strijdvoeren in Bohemen. Opmerkelijk daarbij waren de houten wagens die werden gebruikt om tijdens een veldslag een soort fort samen te stellen van waaruit de vijand werd beschoten. Enkele fraaie diorama’s illustreren het artikel.
Wargames Soldies & Strategy beschrijft deze keer een aantal veldslagen uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog en adviezen welke series 28mm figuren daarbij te gebruiken. Overigens komen ook andere tijdperken in deze editie aan bod, van het oude Japan, de antieke Grieken tot de 2e wereldoorlog.
Het Franse Figurines wordt wat betreft vormgeving steeds fraaier.  Nadeel daarvan is wel dat het ook steeds duurder wordt. In de kiosk betaal je inmiddels 13,50 voor een los exemplaar. In de nieuwe opzet zijn de enorme hoeveelheid foto’s van allerlei beurzen en wedstrijden sterk gereduceerd. Daarvoor wordt nu verwezen naar de website, een juiste beslissing. Ook het aantal pagina’s met nieuwe figuren is fors teruggebracht en dat is dan weer wel jammer. Daarvoor in de plaats (nog) meer pagina’s met gedetailleerde beschrijvingen van het bouwen en schilderen van uiteenlopende figuren. Of dat een juiste keuze is zal de toekomst uitwijzen maar je kunt je afvragen of de lezer zit te wachten op 10 pagina’s uitleg hoe je een cavalerist van het Garde d’Honneurs uit 1813 in elkaar moet zetten en schilderen. Leuker is een achtergrond artikel over de oprichter van de Engelse commando’s waarna vervolgens uit de doeken wordt gedaan hoe het beste hiervan een figuur te maken. Ook wil men standaard een interview opnemen met een meester-beschilderaar dan wel figurenontwerper. Deze keer betreft het een gesprek met de Franse beschilderaar Gregory Girault wiens werk op zo’n beetje alle wedstrijden over de hele wereld is te zien.
Afsluitend ook nog even kort over Le Petit Soldat, het blad van de Belgische verzamelaars van speelgoed soldaatjes. Een wat ander blad in die zin dat er alleen maar foto’s in staan. Elke uitgave richt zich op enkele series van speelgoedmerken waarvan foto’s van alle figuren worden gegeven. Deze keer gaat het bijvoorbeeld om het muziekkorps van het Griekse speelgoedmerk Aohna, de complete set van de dierentuin figuren van de firma Riesen en alle ooit verschenen doosjes met 1/72 figuren van het spaanse merk Hobby-plast.
Geef je op voor onze nieuwsbrief
Terug naar de inhoud