Musea - Modelfiguren

Nederlandse Stichting voor Modelfiguren

Ga naar de inhoud
MuseaKulmbach, De Plassenburg

Zeer waarschijnlijk het grootste Tinnen Figuren museum ter wereld. In de grote Plassenburg in het Beierse Kulmbach bevinden zich meerdere musea. Een daarvan is het Tinnen Figuren Museum. Meerdere etages met duizenden tinnen figuren. Het gaat hier vooral om de oudere platte figuurtjes, maar ook de nieuwere kom je er steeds meer tegen. Om alles te zien moet je wel een paar uur uittrekken. Hier vindt ook elke twee jaar een grote Tinnen Figuren beurs plaats. Op de website van de Plassenburg vindt je uiteraard meer informatie.
Muse L'Iber in Valencia

Ook Spanje kent een lange traditie van tinnen figuren en soldaatjes. Vele duizenden daarvan zijn te zien in het grote Tinnen Figuren Museum in Valencia. Het gaat hier om figuren uit allerlei perioden, zowel wat betreft de tijd dat ze zijn gemaakt als die ze uitbeelden. Hele oude antieke figuren maar ook de meer moderne modelfiguren. Veelal ook opgesteld in (grote) diorama's verspreid over vele zalen. Kijk vooraf aan een bezoekje altijd wel goed naar de openingstijden. Ook dit museum heeft uiteraard een (uitgebreide) website in het Spaans en Frans.
Het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen

Uiteraard beginnen we dit overzicht met het NTFM in Ommen. Een leuk museum met vele duizenden tinnen figuren. Je kunt ze in alle soorten en uit alle perioden bezichtigen. OOk staat er een zeer grote diorama van de slag bij Waterloo, compleet met geluid en uitleg. Kortom, wie meer wil weten over het tinnen figuur, geinteresseed is in de geschiedenis kan zich in dit museum zeker vermaken. Het is gevestigd op een mooie locatie, in het oude stadhuis van Ommen. Zie de website voor alle info.
Ministoria in Bonaguil

Een vrij nieuw museum in het zuiden van Frankrijk. Het heeft de naam Minisoria Ook dit museum vindt je weer op een mooie locatie. De figuren hier zijn bijna allemaal moderne modelfiguren die in fraaie diorama's worden tentoongesteld. Veel perioden, van de oude Egyptenaren tot de meer moderne tijd, staan wel afgebeeld in grote en kleine kijkkasten. Het museum wordt gerund door enkele enthousiastelingen. Lees voor een bezoek zeker de website.
Goslar

Een leuk, niet al te groot museum in het midden van Duitsland. In het museum wordt tijdens vakanties maar ook wel daarbuiten van alles georganiseerd, ook voor kinderen. Een actieve groep vrijwilligers zorgt vaak meerdere keren per jaar voor wisseltentoonstellingen over allerlei verschillende thema's. Het museum is in een apart gebouw gevestigd, een oude watermolen. Heeft uiteraard ook een uitgebreide website.
Nog veel meer musea

Bovenstaande musea zijn ze lang niet allemaal. Er zijn er nog veel meer. Hieronder nog een aantal met een link naar de website.

Geef je op voor onze nieuwsbrief
KVK: 41201368
Terug naar de inhoud