Mata Hari in Tin - Modelfiguren

Nederlandse Stichting voor Modelfiguren

Ga naar de inhoud
Actueel 2017
Mata Hari in Tin

De NSM geeft voor het eerst een 90 mm plat tinnen figuur uit. Dit soort grotere figuren, die weer steeds populairder worden, worden ook wel vitrine-figuren genoemd.

Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat femme fatale/spionne Mata Hari werd geëxecuteerd in Frankrijk. De Nederlandse Stichting voor Modelfiguren (NSM) staat hierbij stil via de uitgave van een nieuw tinnen figuur.

De Friese Margaretha Zelle, bekend als Mata Hari, behoeft nauwelijks nog enige introductie. Ze werd geboren in 1876 in Leeuwarden en kwam na een kort en tumultueus verlopen huwelijk terecht in het mondaine Parijs. Daar maakte ze begin vorige eeuw furore als danseres en maîtresse van vele hoge heren. De eerste wereldoorlog betekende het einde van de glamour-wereld waarin Mata Hari floreerde. Na haar arrestatie in Frankrijk wegens (vermeende?) spionage voor Duitsland werd ze na een proces ter dood veroordeeld en op 15 oktober 1917 vlakbij Parijs geëxecuteerd.

Nieuw Tinnen figuur
Om bij de executie van Mata Hari stil te staan brengt de NSM een 90mm plat tinnen figuur uit. Het is gemaakt aan de hand van een foto uit het begin van de 19e eeuw waarop Mata Hari een van haar beroemde/beruchte dansen uitvoert. Op basis van deze foto is een zogenaamde lijnentekening gemaakt. Aan de hand van deze tekening heeft de, in de figurenwereld bekende, Duitse graveuse Regina Sonntag het figuur in leisteen gegraveerd.

Het figuur van Mata Hari kan worden besteld bij de NSM en is inmiddels ook te vinden in onze winkel.
De prijs voor leden van de NSM, KLIO en BFFS is € 10,-. De prijs bedraagt voor niet-leden is €13,- Prijzen exclusief verzendkosten. Het betreft hier overigens een niet-beschilderd figuur.
Geef je op voor onze nieuwsbrief
Terug naar de inhoud