Aanbieding eerste figuur Jan van Schaffelaar - Modelfiguren

Nederlandse Stichting voor Modelfiguren

Ga naar de inhoud
Actueel 2017
Aanbieding eerste figuur Jan van Schaffelaar

Het verhaal van Jan van Schaffelaar is één van de bekendste verhalen uit de tijd van de zogenaamde Hoekse en Kabeljauwse twisten. Op 16 juli 1482 sprong Jan van Schaffelaar van de kerktoren in Barneveld en redde daarmee het leven van zijn kameraden. Een heldendaad die dit jaar 535 jaar geleden plaatsvond maar nog steeds tot de verbeelding spreekt.
Aanleiding genoeg voor een tentoonstelling in Museum Nairac rond deze lokale held met nationale uitstraling. De interactieve familietentoonstelling vertelt het verhaal van Jan en plaatst dit in het dagelijks leven van de laat vijftiende eeuw.
In twee zalen kunt u tot en met 21 oktober kennismaken met de held, maar tevens worden thema’s uit het dagelijks leven van de late middeleeuwen belicht, zoals eten en drinken, spel en speelgoed, gezondheid, religie, muziek, kleding, de markt en communicatie. Ze worden onder meer geïllustreerd met archeologische vondsten uit de gemeente Amersfoort.
De expositie wil vooral een indruk geven van de tijd van Van Schaffelaar. Een voor de hand liggende keuze, want over de held zelf is niet al te veel bekend.

De NSM was uitgenodigd voor de officiële opening op 23-06-'17 en verraste zowel de museumdirecteur als de wethouder die de feitelijke opening verrichtte, met een tinnen figuur van Jan van Schaffelaar in 54mm.
Op de foto:
Eric Heldens, ontwerper van het Jan van Schaffelaar figuur en lid van het bestuur van de NSM,
biedt het eerste figuur aan aan de directrice van het museum, Margot Welle.


Geef je op voor onze nieuwsbrief
Terug naar de inhoud